A tejszintézis molekuláris biológiája

Közlemény típusa:

Book Chapter

Forrás:

Fejezetek a laktációs szaktanácsadó képzés törzsanyagához, Semmelweis Egyetem, Egészségügyi Közszolgálati Kar, Mentálhigiéné Intézet, Budapest, p.50-60 (2012)

ISBN:

978-963-9129-78-8

Kulcsszavak:

alveolus, emlő, emlőmirigy, epitél sejt, laktocita, laktóz, magyar, mikroszkópos szerkezet, prolaktin, SE tananyag, szekretoros aktiválódás, tananyag, tejszintézis, tejtermelés, tejtermelés szabályozása, transzport

Összefoglalás:

Az emlőmirigy funkciója egyedülálló abban a tekintetben, hogy egy olyan anyagot állít elő, amelynek semmilyen élettani jótékony hatása nincs az anyai szervezetre. Mivel a laktáció az utód megszületése után várhatóan be fog következni, a szervezet felkészíti az emlőt mind anatómiai, mind élettani értelemben. A tej bioszintéziséhez olyan sejtekre van szükség, ahol a megfelelő anyagcsere folyamatok megtörténhetnek. Ezek a sejtek az epitheliális vagy tejtermelő sejtek, amelyek az alveolusokat alkotják. Az alveoláris sejtek a várandósság alatt érik el magasan differenciált állapotukat.
Hogy milyen struktúrák vesznek részt a tej termelésében és kiürítésében, hogyan történik a tejtermelés szabályozása és a tej alkotóelemeinek szintézise, erről szól ez a fejezet.